Middeleeuwse kruiden

Ons Gruut bier onderscheidt zich van andere bieren door het feit dat er geen hop gebruikt wordt, maar een combinatie van middeleeuwse kruiden.

 

Er werd samengewerkt met de Gentse universiteit om de beste kruiden te vinden om de hop te vervangen, maar tegelijkertijd de gekende biersmaak te behouden.

 

In de 13e eeuw werd het bier op smaak gebracht met kruiden, “Gruyt” of “Gruut” genoemd. Hop werd vooral als alternatief gebruikt in de bierbereiding. De toenmalige landheer kende de samenstelling van het bier uit zijn streek en hief hierop taksen of accijnzen.

 

Waar men nu dus taksen heft op de hoeveelheid bier en het alcoholpercentage, werd dat vroeger gedaan op het aantal gruut-kruiden.

 

Onze brouwerij combineert zodoende huidige moderne brouwtechnologieën met een eeuwenoude traditie.

 

Door ons bier heeft u ook minder kans op een kater, want het is namelijk hop die u hoofdpijn veroorzaakt na een avondje stappen. Aangezien wij geen hop gebruiken, is de kans op een kater ook veel kleiner.