Geschiedenis

 

De Gentse stadsbrouwerij Gruut werd door Annick De Splenter opgericht in april 2009 aan de Grote Huidevettershoek te Gent. Van jongs af aan werd ze ingewijd in de wondere wereld  van gisting en bier. De liefde voor het brouwen zit Annick duidelijk in de genen, want zowel langs moeders- als langs vaderszijde was men actief in de brouwerijwereld. Denk maar aan de merknamen: Young Pale Ale uit Gistel en Dentergems Wit, Liefmans  of Lucifer uit Dentergem.

 

De uitzonderlijke eigenschap van vier van onze Gentse Gruuten bestaat er in dat er zonder hop wordt gebrouwen (enkel de inferno wordt met hop gebrouwen). Het onderzoek naar alternatieven ter vervanging van het hopkruid ging natuurlijk niet zonder slag of stoot. Na een cursus biochemie en enkele samenwerkingsverbanden met verschillende universiteiten zag het Gentse stadsbier het levenslicht. Er bestaan 5 verschillende variaties: Gentse Gruut Wit, Gentse Gruut Blond, Gentse Gruut Amber, Gentse Gruut Bruin en Gentse Gruut Inferno. Om de paar maanden wordt er ook een speciaal ‘Maîtresse’ bier gebrouwen. Dit bier is speciaal, omdat wij experimenteren met verschillende ingrediënten. Enkele voorbeelden van ingrediënten zijn: mango, limoen, chilipeper…